preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivan Kozarac" Nijemci

 > Naslovnica
Vijesti

Danas slavimo ljudska prava!

Autor: Antonija Filipović, 10. 12. 2020.

Danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava! Ovaj važan dan obilježava se svake godine 10. prosinca, na dan kada je potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima 1948. godine. Tada je prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika. Ovaj dan je iznimno bitan, osobito jer se trudimo našim učenicima usaditi humane vrijednosti, naučiti ih koja su njihova prava te kako prepoznati kršenje istih. Iako se ovaj dan slavi 10. prosinca, njegov značaj se može primijeniti na cijelu godinu. Naša škola je upravo zato Međunarodni dan ljudskih prava nastojala obilježiti na razne načine kroz duži period. Tijekom današnjeg dana se s učenicima razgovaralo o tematici ljudskih prava na satima razrednika i integracijom sadržaja u nastavne predmete. Osim toga, mnogi učenici su 20. studenog obilježili Međunarodni dan prava djeteta, a kroz listopad, studeni i prosinac su sudjelovali na 12. Festivalu prava djece koji je ove godine organizirala Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom. I ove godine na festivalu se prikazao izbor najboljih filmova stvaralaštva djece i mladih diljem Hrvatske i svijeta. U prilogu pogledajte na koji način su naši učenici koristili materijale u okviru Festivala prava djece te kako su obilježili Međunarodni dan ljudskih prava.

Za djecu osnovne škole (od 4. do 8. razreda) namijenjen je program „Školski objektiv“ koji ove godine donosi 9 filmova koje su snimala djeca iz filmskih družina i klubova. Dječje stvaralaštvo važan je dio Festivala jer se putem ovih filmova djeca obraćaju izravno svojim vršnjacima i pričaju im o temama koje su im bliske i zanimljive. Budući da su odabrani filmovi kratki te ukupno traju 40 minuta, naši učenici su ih imali priliku gledati na satu razrednika. Baveći se tolerancijom, životom u pandemiji, prvim simpatijama, ali i vršnjačkim nasiljem, ovi kratki filmovi obrađuju široki spektar tema, stoga su učenici mogli sudjelovati u konstruktivnim raspravama te formirati mišljenja i stavove.

Učenici 4. razreda matične škole gledali su film „Vrijeme je stalo“ te su si međusobno pisali pisma u kojima su se ispričali jedni drugima za kršenje njihovih prava te su izrazili pozitivne emocije. Učenici 4. razreda područne škole Donje Novo Selo gledali su film „Just because“ te su vrlo lijepo odradili predložene aktivnosti. Na početku sata učenice su složile slagalice koje su ih uvele u nastavni sat te ih je učiteljica upoznala s Festivalom prava djeteta. Svaku sljedeću aktivnost su popratili crtežom i razgovorom. Na kraju su zaključili da se u ljutnji trebamo naučiti smiriti, razmisliti o svojim postupcima te razgovarati s osobom koja nas je uvrijedila i pokušati naći zajedničko rješenje.

Učenici predmetne nastave gledali su različite filmove obuhvaćene Festivalom te ih potom interpretirali sa svojim učiteljima i vršnjacima. Učenici 5. a razreda analizirali su filmove integracijom sadržaja u nastavu hrvatskog jezika te su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava igrali UNICEF-OVU igru „Čovječe, ispravi se“ kojom su stekli titule pravobranka i pravobrankica. Učenici 6. a razreda igrali su istu igru i to nakon proučavanja Brošure o Konvenciji o pravima djeteta. Učenici 6. b razreda gledali su filmove "Vrijeme je stalo" i "Vjerujem i ne vjerujem" Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica. Učenici 8. b razreda pogledali su film „Perfect“ te su razgovarali o društvenim mrežama, realnosti koju one prikazuju te na koji način utječu na naš psihički razvoj. Učenici 7. a i b razreda gledali su film „Naš online život, o kojem roditelji trebaju znati“ te su rješavali upitnik i analizirali tematiku filma. Svim učenicima su se filmovi iznimno svidjeli, osobito jer im je na taj način prikladno predstavljena problematika s kojom se svakodnevno bore. Veselimo se sljedećem Festivalu ljudskih prava!


Izvor: Antonija Filipović, pedagoginja, razrednici i učiteljice razredne nastave


Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

STRUČNA SLUŽBA

Poštovani roditelji i učenici,

od sada se stručnim suradnicama pedagoginji,

edukacijskoj rehabilitatorici i

knjižničarki možete obratiti na

elektroničku adresu

ivan.kozarac.nijemci

@gmail.com    

putem kojem im možete slati svoje upite, prijedloge i mišljenja.

Monografija

Sandučić povjerenja

SANDUČIĆ POVJERENJA

Mjesto na kojem možeš podijeliti svoje misli, osjećaje i želje.

Podijeli ih s nama u obliku pisma (kod ureda pedagoginje)
ili putem elektroničke pošte (na adresu: ivan.kozarac.nijemci
@gmail.com
),
pri čemu se ne moraš bojati jer ćeš ostati anoniman o čemu će se pobrinuti
pedagoška služba škole.

Korisni linkovi

 

 

MZOS

AZOO

 

Časopisi

 
- enciklopedijski časopis za mlade

 Meridijani - časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja

 - matematički časopis

 
- časopis o primjeni informacijskoh tehnologija u obrazovanju
 - religijski časopis za djecu i mlade

 - tween & teen web magazin

 - web časopis za mlade 

CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivan Kozarac" Nijemci / Zrinska 8, HR-32245 Nijemci / os-ikozarac-nijemci.skole.hr / ured@os-ikozarac-nijemci.skole.hr
preskoči na navigaciju