preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivan Kozarac" Nijemci

 > Naslovnica
Vijesti

Humanitarna akcija za Marijine obroke

Autor: TONKA ĐURIĆ, 21. 4. 2021.

Marijini obroci su humanitarna organizacija sa sjedištem u Škotskoj koja brine o prehrani 1 838 859 najsiromašnije djece svijeta tijekom školske godine. Kuhinje Marijinih obroka nalaze se u Africi, Aziji, Karipskom otočju, istočnoj Europi i Južnoj Americi, a također vode dom u Rumunjskoj za mlade zaražene HIV-om koji su bili odbačeni u djetinjstvu.

Tijekom korizme učenici u Osnovnoj školi „Ivan Kozarac“, Nijemci te u PŠ Donje Novo Selo sudjelovali su u humanitarnoj akciji za Marijine obroke, a pridružili su im se i članovi njihovih obitelji, razrednici, predmetni učitelji, ravnateljica škole, tajnica, stručni suradnici. Za Marijine obroke prikupljeno je 2 400 kuna što je dovoljno za prehranu 18 učenika tijekom cijele školske godine.

Humanitarnu akciju pokrenuli su vjeroučitelj Vladimir Antolović i učiteljica hrvatskog jezika Tonka Đurić kao dio plana eTwinning projekta „Ljubav nas veže i spaja“ i aktivnosti za veljaču „Volontiram i ja“. Na satima Vjeronauka, Hrvatskog jezika te na satima razrednika učenici su pozvani na odricanje barem jednog slatkiša te da taj novac stave u kasicu za Marijine obroke. Također su pozvani i na izradu kasice. U razrednoj nastavi odazvali su se svi učenici, a u predmetnoj nastavi dogovorene su zajedničke kasice. Nije bilo važno koliko je netko odvojio i stavio u kasicu, bilo je dovoljno odreći se barem jednom samo jednog slatkiša. Pod „više“ možete pogledati kasice koje su učenici izradili te saznati više o aktivnostima vezanim za humanitarnu akciju.

Dok su se otvarale kasice i razvrstavale kovanice, u jednoj se kasici 1. razreda među kovanicama pronašao čak i jedan pravi slatkiš – lizalica Chupa Chups s okusom jagode! Taj slatkiš je dokaz koliko djeca od srca žele pomoći svojim vršnjacima.

Bilo je prekrasno za vidjeti toliko različitih kasica na jednom mjestu te je odlučeno odabrati tri najljepše kasice koje su izradili učenica Ana P. (8. razred, Nijemci), učenica Tena M. (3. razred, Nijemci) i učenik K. Kneževića (1. razred, Donje Novo Selo). Učenici su pohvaljeni za kreativnost, a uskoro ih čeka i malo iznenađenje volontera Marijinih obroka.

Učenici predmetne nastave držali su kasice u svojim razredima, a učenici razredne nastave držali su kasice kod kuće. Dok su pozivali svoje ukućane na odricanje i prikupljanje novca, postali su mali volonteri u svojim obiteljima.

Marijini obroci nas uče skromnosti, odricanju i pomaganju. Upravo je to vizija Marijinih obroka, da svako dijete prima jedan dnevni obrok tijekom školske godine te da svi oni koji imaju više nego što im je potrebno podijele to s onima kojima nedostaju i najnužnije stvari. To možemo učiniti zajedno s malim djelima ljubavi.

ŽELIŠ LI SAZNATI VIŠE O MARIJINIM OBROCIMA?

Posjeti mrežnu stranicu Marijinih obroka: Marijini obroci

Pogledaj dokumentarni film o radu Marijinih obroka: Ljubav dopire svuda


Izvor: Tonka Đurić, učiteljica hrvatskog jezika


Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

STRUČNA SLUŽBA

Poštovani roditelji i učenici,

od sada se stručnim suradnicama pedagoginji,

edukacijskoj rehabilitatorici i

knjižničarki možete obratiti na

elektroničku adresu

ivan.kozarac.nijemci

@gmail.com    

putem kojem im možete slati svoje upite, prijedloge i mišljenja.

Monografija

Sandučić povjerenja

SANDUČIĆ POVJERENJA

Mjesto na kojem možeš podijeliti svoje misli, osjećaje i želje.

Podijeli ih s nama u obliku pisma (kod ureda pedagoginje)
ili putem elektroničke pošte (na adresu: ivan.kozarac.nijemci
@gmail.com
),
pri čemu se ne moraš bojati jer ćeš ostati anoniman o čemu će se pobrinuti
pedagoška služba škole.

Korisni linkovi

 

 

MZOS

AZOO

 

Časopisi

 
- enciklopedijski časopis za mlade

 Meridijani - časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja

 - matematički časopis

 
- časopis o primjeni informacijskoh tehnologija u obrazovanju
 - religijski časopis za djecu i mlade

 - tween & teen web magazin

 - web časopis za mlade 

CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivan Kozarac" Nijemci / Zrinska 8, HR-32245 Nijemci / os-ikozarac-nijemci.skole.hr / ured@os-ikozarac-nijemci.skole.hr
preskoči na navigaciju