Područna škola Đeletovci

 

Nakon Domovinskog rata, točnije nakon završenog procesa mirne reintegracije, započinje obnova sela i izgradnja nove škole. Područna škola u Đeletovcima s radom započinje 2000. godine u novoizgrađenoj zgradi. Od tada radi u dva kombinirana ili čista razredna odjela formirana prema broju učenika.

Nastava se odvija u dvije učionice, a u sklopu škole nalazi se još jedna učionica koja se koristi za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture. U sklopu školskog dvorišta nalazi se nogometno i dječje igralište, donacija Crvenog križa te lijepo ukrašeni travnjak pred ulazom škole.

Do školske godine 2022./2023. u područnoj školi Đeletovci radile su dvije učiteljice u dva razredna odjela. Ove školske godine 2023./2024. jedna učiteljica predaje kominiranom razrednom odjelu od dva razreda – 2. i 4. Dva učenika polaze drugi razred, a tri učenika/ice četvrti razred.

Škola i selo čine jednu skladnu cjelinu u kojoj vlada vrlo dobra suradnja što poticajno utječe na učenike, roditelje i učitelje.

Ljiljana Vidak, učiteljica razredne nastave

Područna škola Donje Novo Selo

 

Škola kao zgrada nije velika i od prostorija imamo zbornicu, dvije učionice (prije 5 godina je dozidana druga učionica i stavljena u funkciju), kuhinju, kotlovnicu i WC-e. U sklopu škole je i školski stan koji je trenutno prazan, nitko ne stanuje u njemu. Tu je i školsko dvorište koje zauzima velik prostor oko cijele škole, travnata površina koju koristimo za sate TZK kad je lijepo vrijeme. Nastava se održava u jednoj smjeni. Radi jedna učiteljica, a od pomoćnog osoblja jedna spremačica. Jednom tjedno dolaze učiteljica engleskog jezika, učitelj informatike i vjeroučitelj. Nastavu pohađaju 1 učenik i 1 ulenica i to u kombiniranom razrednom odjelu1. i 3. razreda (1+1 učenik).

U poratnom razdoblju (nakon Domovinskog rata) u selu je bio povećan broj djece pa je nastavu pohađalo i do 40 učenika od 1. do 4. razreda. Školske godine 2003./2004. u 1. razred je bilo upisano čak 15 djece (tada smo imali dva čista razredna odjela i jedan kombinirani razredni odjel). Postupno se broj učenika smanjivao što je vidljivo iz trenutnih podataka. Do školske godine 2021./2022. u područnoj školi Donje Novo Selo radile su dvije učiteljice razredne nastave u dva razredna odjela.

Učiteljica Ljubica Nikolić

Područna škola Donje Novo Selo ugašena je 2024. godine.

Područna škola Podgrađe

Školska zgrada je smještena u centru sela pokraj crkve sv. Šimuna i Jude Tadeja. Vrlo je lijepa i dovoljno je velika. Izgrađena je poslije Domovinskog rata, nakon završenog procesa mirne reintegracije. Sadrži dvije učionice, knjižnicu, zbornicu, kotlovnicu, kuhinju i ostavu. U sklopu škole je i jedan školski stan u kojem stanuje tajnica škole s obitelji. Školsko dvorište je prilično malo i za lijepog vremena se koristi za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

Područna škola Podgrađe u šk. god. 2021./2022. ukupno je brojala 1 učenicu u 1 čistom razrednom odjelu 2. razreda. Razrednica učenici je bila učiteljica Kata Čolaković. Do školske godine 2021./2022. u područnoj školi Podgrađe radile su dvije učiteljice razredne nastave u dva razredna odjela. Jednom tjedno su dolazile učiteljica engleskog jezika, učitelj informatike i vjeroučitelj. Nastava se održavala u jednoj smjeni. Od školske godine 2022./2023. zbog nedostatka učenika područna škola Podrgađe privremeno je prestala s radom.

                                                                       Kata Čolaković, učiteljica razredne nastave

Skip to content